Feltárás - Kutatás - Munka
Gortani & Fonda expedíciók, 2004. február

-> A Gortani barlang kutatása

Az idei Gortani expedícióban a PF színeket Leoka és lyómagam képviseltük végig, de a hét utolsó napjaira hozzánk csapódott Vikesz, Mr. Hegyi, Marci és a Csaba is.

A tavalyinál jóval kisebb fizikai megterhelést jelentő megmozdulás 3 féle tevékenységet jelentett számomra:

1. Kürtőmászás Leokával és kisMohával, részemről cipekedést, biztosítást, és furulyázást (király volt az akusztika) jelentett. Egész jó kis helyek nyíltak ki előttünk az un. Humbold járatban. Apropó, el is neveztük magunkat Humbold áramlatnak, ugyanis minden nap ebbe az irányba áramlott a néptömeg.

A 2. foglalatosság a jó öreg bontás volt. Nem mintha nem lennék tökéletesen hű a Villa Negrához, de szerintem egy ilyen helyen lehet a legjobban megtanulni, hogy nem is olyan szar dolog a bejárattól 1 percre a Villa Negrában 3 teli vödörrel keresztülrohadni a szűkületen, és hogy nem is olyan kőkorszakiak azok az eszközök, amik ott nekünk a rendelkezésünkre állnak...

Szóval a Gortaniban egy csodaszép járat (Ventó) végét bontottuk napokig, elcseszett undorító huzatban, rendszeresen és módszeresen szénné fagyva -- el is neveztük a járatot "Hideglelés"-nek. Kötődtek újabb ismeretségek és barátságok, jól elvoltunk, volt időnk pofázni egymással. A bontással kapcsolatban megemlékeznék a következő emberekről: Dinó, Sió (réti Gábor), Robi (erdélyi skac), valamint Á és Bé (Pronatúra vagy Pizolit vagy mittomén mik, mindenesetre pécsiek), akik olyan ízesen gyalázták egymást végig, hogy a szénné fagyás mellett szénné is röhögtük magunkat.

Aztán a végén besegített Dzsema is. Volt is belyukadás egy kürtő aljába, amit jövőre ki lehet majd mászni. Néhány nap után, esténként már úgy indultunk haza a jól megszokott úton, mintha itthon a villamosra ülnénk fel munka után.

A 3. fő tevékenység számomra a fotózás volt. Az egyik nap régi barátomat, a 140-es aknát fotóztuk (legalább egy órát lógtam a kötélhíd közepén) és a kis Ventót, meg a Csóka aknát. Másnap a Humbold járat új részeit fotóztuk szénné. Ez a kör is elég szórakoztató volt (Viktor, Csaba, Hegyi, Marci, én).

Aztán húztunk ki a barlangból lecsóba, következett a második projekt: Zeppelin helyetti La Vicsettó helyett...

A Fonda túra
Vasárnap reggel megérkezett Gergő, Atyuka, és Malacka valamint az FTSK-ból Kantár Zsoci, Rádi Károly és Morzsa.

Sajna a Zeppelin határozatlan időre eltolódott, reméljük lesz belőle valami. Volt helyette azonban La Vicsettó koordináta (GPS) ám nem sokra mentünk vele, mert a pont 20 métereket ugrált, és nem tudtuk hol kéne ásni a hóban. Ekkor Viktor, Hegyi, Csaba és Marci hazaostúltak. A Fondát viszont nem tudtuk eltéveszteni. Beszerelő csapatként elindultunk hárman vasárnap (Leoka, Atyuka, én). Szopások szopása: nem volt elég kötelünk, hogy elérjük a beszerelt részét a barlangnak. Amilyen káromkodások akkor elhangzottak, azt most nem teszem közzé. Így csak a barlang feléig jutottunk.

Másnap nekem a hátam közepe sem kívánt barlangot, úgyhogy maradtam a Zsírbertiben szanatóriumozni, egyedül. Másfél méter hó esett, próbáltam a barlangot megközelíthetőnek tartani nyomokkal, ásással stb. Néha azt hittem, hogy az ég dörög -- lavinák voltak.

Aztán este megjelent Malacka iszonyatosan lehasznált állapotban a többiek előfutáraként. Egy kis elsősegély-nyújtás után kivonultam a barlang elé fogadni a többieket is. Meg hajnali 5 kor a kiszerelő csapat elé is. A következő nap Atyuka és Gergő befejezték a kiszerelést, a többieknek szanatórium... Utolsó nap, kisütött a nap is (mikor, ha nem az utolsó napon?). Összepakolás volt, meg síelés meg ilyenek.

Leokával csúsztunk egy durvát overálba beöltözbe síszemüvegben, gumikesztyűben a sípályán. Szegény pályamunkások úgy néztek ránk, mint akik még nem láttak keleteurópait. Néhol lefagyott pofával két esés között kaptunk egy -egy röhögőgörcsöt.

Amikor az ember éppen röhögőgörcsöt kap a sípályán hóval teli pofával, seggencsúszva overálban és legalább 30 ember álltal tökéletesen sík-idiótának nézve, akkor valahogy komolyságát veszti a modern városi rohanós élet összes "komoly" dolga: rohanás, munka, pénz, vizsgák, kistílű problémák stb... Ez ugyanúgy "élet közeli élmény" mint lógni a 140-es akna közepén a kötélhídon.

Egy pillanatra felébredsz.
Szerintem ez ráférne mindenkire. Lehet, hogy kötelezővé kéne tenni...

Köszönjük a szervezést Malacka!

Szóval a Zeppelin most ugrott, de majd visszatérünk ugye Malacka? És ezúttal egy kicsit bővebb PF részvétellel ugye PF? Nem lehet mindig mindent visszamondani.

(c) lacc
2003 - 2011 © Papp Ferenc BKCs - desIgn:ALTAIR