Feltárás - Kutatás - Munka
Új kürtő feltérképezése a Szent István barlangban

A PF sok történeti szállal, több évtizedes időtávban kötődik az István-lápai barlang kutatásához. Térképezés, kürtőmászás, bontás, kiépítés, állapotfelmérés, búvármerülés, mentőakció, takarítás, egyéb kutyatúró -- íme most még egy esemény.

Tegnap Kismohával a Szent István barlangban kürtőt másztam (Létrási-Láner-Szepessi-István lápa hidrorendszer kilépő ága Lillafüreden, kiépített, fokozottan védett).

Egy hatalmas terem cseppkőlefolyásos oldalán kapaszkodtunk fel 9 méteres létra segítségével, majd finom átlépő következett a szemközti plafon kitett párkányára. Itt két fúrószárról is leégettem a vídia-hegyet, mert a nemzeti park aksis fúrója nem vette komolyan az ütvefúró-üzemmódot. Átválltottam robbanómotoros gépre, aztán djihad fölfelé.

Cseppkövek között fölgyűrtem magam egy ferdén fölfelé haladó lapítóba, a végén egy kis ablakból egy párhuzamos ferde kürtőbe jutottam. Vagy 10 métert araszoltam fölfelé egy fosszil cseppkőlefolyáson, nittből nittbe terhelve, majd szabadmászással, amolyan 4*2 méteres ovál szelvényben, és egy terembe érkeztem. Egy másik akna is visszaköt innen a kiindulási terembe, de fölfelé is van folytatás. Itt már a torkomban vert a szívem.

Szűkülő szelvényben továbbmászva ferde cseppkőlefolyások után kibújtam még egy teremben. Az alját érintetlen, nagyszemű murva borítja, telis-teleszórva denevércsontokkal -- és a kürtő folytatódik fölfelé! A kötelünk már elfogyott (!), szabadmászással rátornáztunk még egy 20 métert, itt értük el a kürtő járhatatlanul szűkké cseppkövesedett végét. Némi hűvös huzat is érződött (a felszíneni hőmérséklet alig különbözött a barlangitól) és izgatott denevérek röpködtek mindenfelé.

Lefelé jövet pislákoló lámpákkal fölpoligonáltuk az új szakaszt, 70 méter szintkülönbséget és 120 méter összhosszúságot rögzítve.

A kürtő gömbüstös plafonjával és fosszil cseppkőlefolyásaival jellegében a lápai Bea-ágat idézi, annál némileg kisebb szelvénnyel.

Folytatjuk, még van néhány vertikális kutatási pont.

Imádok barlangászni.

Leó

2003 - 2011 © Papp Ferenc BKCs - desIgn:ALTAIR