Események
Speleoforum (Konferencia) - Sloup, Morvakarszt, Csehország, 2007. április 20-23

Ha ISTEN hétvége lenne a morvakarszton...

A mozi épületében több százan mozgolódnak, hordószámra fogy a súlyosan finom cseh sör, a szinpadon egy feltehetően barlangászokból verbuválódott zenekar tolja a témát. Egy asztal körül ülünk néhányan, szombat este van. A nap folyamán 11 szer vetítettem végig a 3D fotókat, legalább kétszázan rakták le tőle a hajukat. Senki sem tud túl jól angolul, csak úgy kb. a mi szintünkön. Tehát a kommunikációval semmi baj.

Losi a 9. sör környékén járhat, éppen Pókot faggatja egy régi üzbegisztáni barlangtúra körülményeiről. Ez az az ember, aki idén télen egy orosz-ukrán expedició keretei közt megjárta a kaukázusi Voronja barlang 2178m -es rekordmélységeit. Beesett arc, vékony fáradt szikár test. Semmi emberfeletti... pont hogy nagyonis az emberi tulajdonságok azok, amik ilyen helyekre eljuttathatnak minket, nem pedig az ember felettiek...

Közben a meghívónkal, Thomas cimborámmal beszélgetünk egy-két poén és röhögőgörcs közepette a szlovéniai Kacna Jama -ban szerzett tapasztalatainkról. Remélem nemsokára együtt fogunk ott kutatni.

A Csehek évente rendezik meg az úgynevezett Speleoforum-ot. Több száz résztvevő van, 90% aktív barlangász. A moziteremben megtartott képes, mozgóképes vetítéses előadásokon számolnak be különböző csoportok és társulások az előző évben véghezvitt feltárásokról, kutatásokról és egyébb expedíciókról. Jó hangulatú, kötetlenebb, vidám előadások ezek. Az idei termésben sok egyébb mellett benne voltak a venezuelai Tábla hegységben végzett kvarcit barlangos kutatások, Mexikói kutatások, Iránban a világ leghosszabb sóbarlangjának feltárása és felmérése, a kaukázusi Voronja expedíció, Montenegrói és Korzikai barlangos bivakos merülések, Kacna Jama stb...

Gondolom már csupán ebből a felhozatalból is kiderül, hogy a Cseheknél komolyabb alapokon áll a barlangkutatás mint nálunk. Pedig se több pénzük, se több szabadidejük nincs, mint nekünk.

Úgy gondolom, hogy évente egyszeri nagyobb expedíciók önmagukban nem tartanak össze és nem nevelnek ki potens csapatokat, csoportokat.
Az viszont, hogy hova mennek egy-egy ilyen expedíció után haza, na az nagyon fontos. A Cseheknél kifejezetten JÓ a kapcsolat a hatóságok, természetvédelmi szervek és a barlangászok között. A barlangok az egyes csoportok gondozása alatt állnak. Pl. a Plánivy csoport házában ott lóg az összes környékbeli barlang kulcsa. Nincs engedélykérelmesdi szarakodás, bármikor lemehetnek. Ha mások akarnak lemenni, velük kell egyeztetniük.

Ennek a kifejezetten jó kapcsolatnak az eredménye a virágzó nemzeti barlangkutatás, ami kinevel és életben tart jól szervezett, működő és motivált csoportokat, akik aztán az egész világon képesek feltáró tevékenységet végezni.

Az extra motivációról a helyi fiatalos és lendületes barlangász gyűjtőszervezet által szervezett ilyen és hasonló fórumok gondoskodnak, ahol nem csak lehetőség, de igény is van arra, hogy aki csinált valamit az EL IS MONDJA.

A Speleofórum után vendéglátóink vasárnap és hétfőn elvittek minket néhány barlangba. Megnéztük a Pik Dáma, Spirál, Novy Lopac és Amatőr barlangokat. Az első három kisebb de gyönyörű vizes barlang vizesésekkel, meanderekkel, méretben és jellegben személyesen Králl Péter ízléséhez igazítva. Az Amatőr barlang egy nagyobb, sétálósabb, patakos képződményekben gazdagabb barlang.

A mérhetetlenül kellemes hétvégéért, a mérhetetlen barátságos és vidám társaságért, a minket övező bizalomért külön köszönettel tartozunk a minket meghívó Thomas Roth-nak és csoportjának (Speleoclub Plánivy). Remélem méltó módon tudjuk majd mindezt viszonozni.

Életemben előrször tapasztaltam meg azt, hogy egy jegyszedő barátságos mosollyal az arcán integet, hogy lépjünk be INGYEN csak mert sisakot és összetekert overált látott a kezünkben. A jegyszedő egy lanovkába invitált minket, ami a parkolót és a Punkevní kiépített túristabarlangot kötötte össze. Csehországban a túristabarlangok és a hozzájuk tartozó infrastruktúra barlangászoknak ingyen van (esetünkben parkoló, lanovka, belépőjegy). Nem kellett barlangászigazolvány se. Az se számított, hogy külföldiek vagyunk és nincs velünk senki a helyi csoportból.

Haló kishazám! Volna mit eltanulni...

Egri László
Gémes Nelli
Losonci Gábor

2003 - 2011 © Papp Ferenc BKCs - desIgn:ALTAIR